Lectures en Cercle 23/20

La Unió Europea viu segurament un dels seus reptes més importants que ha afrontat recentment amb la gestió de l’acord per a l’emissió dels fons Europeus Next Generation. El Cercle d’Economia ha organitzat aquesta setmana una xerrada sobre aquests que ha comptat amb la participació de Luis Garicano. L’europarlamentari ha destacat que el més important és que aquests fons es “gastin bé” tant a nivell europeu com espanyol (La Vanguardia). El mateix Garicano alertava fa uns dies a El Mundo de la perillositat de què Sánchez pretengués controlar les inversions des de La Moncloa en aquest article. En aquesta línia, Gemma Robles apunta que la distribució dels fons serà un problema per Pedro Sánchez (El Periódico). Tal com avançava fa uns dies el suplement Activos, l’obtenció de fons europeus no significa que ens hagi tocat la loteria (El Periódico).

Veurem si l’arribada dels Fons Europeus relaxen un ambient econòmic tens i ajuden l’economia espanyola a recuperar el vol. Per fer-ho serà necessària una coordinació per augmentar el Salari Mínim Interprofessional. Un augment que per a Lorenzo Serrano, catedràtic de la Universitat de València, hauria de ser progressiu (El Periódico).

Altres reptes persistiran durant el 2021. El propi president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, ha plasmat en aquest article (El País) quins considera ell que són els reptes europeus per al proper exercici. Serà l’any en què descobrirem com és finalment la vida al Regne Unit després de la seva sortida de la Unió Europea. L’analista i cap editorial del Financial Times, Philip Stephens, analitza en aquest article com ha sigut el procés i que és el que finalment n’extreuen els anglesos. Veurem també com avancen les relacions multilaterals a l’Orient Mitjà amb l’aparició de Joe Biden. Mentrestant, el professor d’estudis àrabs de la Universitat Complutense, Ignacio Álvarez-Ossorio, analitza en quin punt es troba la reconfiguració d’aquesta zona geogràfica (El País). Caldrà estar atents a com evolucionen les relacions de la Unió Europea amb la Xina i quan es produeix finalment l’acord d’inversió. Aquesta setmana el Financial Times recomanava en aquesta editorial esperar al millor moment.

També en l‘any vinent veurem com impacta l’arribada del 5G en l’entorn laboral i econòmic d’una societat postpandèmica. Un impacte sobre el qual el Cercle d’Economia va celebrar aquesta conferència amb María Jesús Almazor, Carlos Grau i Jordi Hereu. Tots van coincidir en la importància que Espanya aprofiti aquesta oportunitat, tal com recull aquest article publicat a La Vanguardia. Aquest va ser el darrer dels actes del cicle “Infraestructures i mobilitat per a una Barcelona del segle XXI”. organitzat pel Cercle. Veurem si aprofiten aquesta infraestructura així com els Fons Europeus de forma que Espanya es modernitzi definitivament. Així ho reclama Jorge Barrero, director de la Fundació COTEC per a la innovació, en aquest Podcast del suplement Activos. Tots ells coincideixen que aquest és un dels últims trens que pesen per a Espanya per a fer el salt cap al món modern digital. Veurem si l’agafen al llarg dels pròxims 365 dies.

Són moltes les intrigues que ens deixa aquest peculiar 2020, un any que es podria resumir en moltes paraules. Covid-19, Zoom o Black Lives Matters en són algunes de les que el FInancial Times ha recollit en aquest especial sobre les paraules més destacades de la darrera volta al sol que ha fet la terra. El 2021 segur que en portarà de noves. De moment, l'informe elaborat per CIDOB en col·laboració d'ESADEGeo pronostica quins seran els temes que marcaran l’agenda.  Caldrà seguir atents i fer-ne diverses lectures.

Amb la col·laboració de: