Vídeo i podcast de la inauguració del cicle «Espanya en el context geopolític de la post-pandèmia »

Anar al Podcast  >>

“La humanitat s’està enfrontant a una crisi mundial. Potser es tracta de la major crisi de la nostra generació. Les decisions que prenguin els governs en les pròximes setmanes probablement donaran forma al món que tindrem en els propers anys. Donaran forma no només als nostres sistemes de salut sinó també a la nostra economia, política i cultura. Hem d’actuar amb rapidesa i decisió “.

Yuval Noah Harari, març de 2020

La pandèmia provocada per la covid-19 ha posat en evidència les debilitats del model productiu espanyol. Així com també s’han reflectit les deficiències de gestió que ocasiona el nostre sistema públic. Espanya s’enfronta a uns problemes generalitzats i les debilitats que afloren no són una singularitat. Però la veritat és que, tant la crisi sanitària com l’econòmica, ens estan colpejant amb una particular virulència. Una economia excessivament depenent del turisme, una administració pública que arrossega ineficiències, un model territorial desajustat i una situació política particularment polaritzada ens porten a un desafiament de gran envergadura.

En un marc global caracteritzat per un progressiu desplaçament del centre de gravetat econòmic cap a la conca del Pacífic, el sud d’Europa corre un seriós perill de convertir-se en una zona en decadència. Només plantejaments ambiciosos i creatius poden situar de nou al nostre país com un pol d’atracció de talent i inversions. En conseqüència, tot projecte polític ha de realitzar una proposta de futur que s’emmarqui en les coordenades geopolítiques que es van traçant pel context post-pandèmia.

Amb la participació de Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana, Miguel Trias Sagnier, Membre de la Junta Directiva i Javier Faus, President del Cercle d’Economia.

"A la visita que et vam fer al 2019 ja vam parlar del model territorial: quin tipus d’Espanya pensàvem que era la més adequada pel segle XXI".

Javier Faus, President del Cercle d'Economia, a Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana
Ximo Puig i Javier faus (d'esquerra a dreta)

"Volem debatre sobre Espanya amb una mirada reflexiva pròpia d'aquesta institució i fer-ho des de la perspectiva europea i global. Ho volem fer modesta i ambiciosament amb aquest cicle que avui iniciem"

Miguel Trias, membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia

"Hem d’observar el tauler amb perspectiva. El que volem és fer visible el problema valencià perquè mereixem un tracte més just. (...) El corredor del mediterrani era necessari, no només per València, també per la resta d’Espanya."

Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana
Javier Faus i Ximo Puig (d'esquerra a dreta)