Lectures en Cercle. 21/20

El Govern d'Espanya i ERC han anunciat aquest dimarts un preacord per a l’aprovació dels comptes de l’Estat. La vicepresidenta Calvo ja avançava en una entrevista a El Periódico que l’acord era la millor opció per als republicans. Tot i que alguns, com Leyre Iglesias (El Mundo), ja s’hi oposaven i els consideren impropis. La dirigent socialista també avisava que la vacunació no serà obligatòria. Unes vacunes que avancen a ritmes diferents com recorda Valentina Raffio en aquest article (El Periódico). Sembla que serà necessari que assolim un acord sobre com ens immunitzem abans que arribin. Així ho demana Francesc-Marc Álvaro en aquest article a La Vanguardia davant el debat creixent sobre la voluntat dels ciutadans a vacunar-se. Però mentre arriben també ens trobem notícies per l’optimisme. Eva Arderius recull aquesta setmana que, després de molts mesos de baixades de persianes, al carrer Ferran del barri Gòtic s’hi ha obert un nou negoci: una ferreteria (El Periódico).

Hi ha altres pactes que indignen. Un d’ells és el que aquesta setmana l’aprovació de la nova llei d’educació, o llei Celáa, al Congreso. Una llei controvertida que agrada a uns, com Ernest Folch (El Periódico) que la celebra, i indigna a uns altres, com Emilio Naranjo (El Mundo) que la rebutja. Però també n’hi ha d’altres, com Víctor Lapuente (El País), que sustenten que no canvia res.

També hi ha pactes com el del Brexit que no es concreten. Queden pocs dies perquè finalitzi el termini i el Financial Times ha elaborat una “Gran Lectura” que serveix de mapa per recordar en quin punt es troben les negociacions entre Gran Bretanya i la Unió Europea. Peter Guilford creu que la voluntat d’acord existeix i que només queda per superar la barrera emocional (Financial Times). En contraposició, no s’ha mostrat tan esperançat l’investigador de Stanford, Melvyn Kreuss, sobre la recuperació de la Unió Europea davant la crisi econòmica generada per la pandèmia, tot i que la veu com una oportunitat per frenar els populismes creixents al vell continent (Project Syndicate). El professor Michael Pettis tampoc s’ha mostrat gaire optimista davant la promesa de Xi Jinping de duplicar l’economia xinesa abans del 2035(Financial Times).

I, finalment, trobem pactes dels quals ens en penedim. És el cas, a ulls de Rana Foroohar, dels empresaris nord-americans i els seus acords amb Donald Trump. Després de la mala assumpció de la derrota sembla que ara tenen ganes de col·laborar amb l’administració Biden (Financial Times). El mateix ha passat amb l’encara president que ha ordenat al seu govern que cooperin amb la transició de Biden, tal com recull Kadhim Shubber al Financial Times. Una cooperació motivada perquè, com diuen Gail Collins i Bret Stephen, la situació no es podia tornar més patètica (New York Times). Sembla que el magnat comença assumir la derrota, malgrat seguir sense voler assolir cap pacte. Fet poc excepcional.

Amb la col·laboració de: