El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social.
Biden i Pfizer, noms per l’esperança
Joe Biden és segurament el nom de la setmana. El candidat demòcrata ha estat projectat pels mitjans nord-americans com el president electe dels Estats Units. Tot i això, Donald Trump no ha acceptat la derrota i ha assegurat que mantindrà una dura batalla legal. Malgrat les adverses condicions, que inclouen un parlament molt dividit i un senat encara incert, l’analista Rana Foroohar recull en aquest article al Financial Times tot allò que Biden hauria de fer, posant especial èmfasi en les relacions amb Europa. En això coincideix el catedràtic d’estudis europeus de la Universitat d’Oxford, Timothy Garton Ash, qui analitza en aquest article a El País com seran els Estats Units de Biden en el panorama internacional. Caldrà que el nou president hi dediqui molts esforços, ja que en les relacions internacionals és on l’administració Trump ha deixat més empremta. Això ho recull l’exanalista de la CIA Kent Harrington en aquest article publicat al portal Project Syndicate. El nom de Kamala Harris també ha destacat aquesta setmana per haver fet història al convertir-se en la primera dona a ser escollida vicepresidenta dels Estats Units i primera persona de color i d’orígens asiàtics en assolir aquest càrrec. És, en molts aspectes, una pionera tal com recull Cristina Manzano en aquest article publicat a El Periódico.
L'altre gran nom de la setmana, en contraposició al victoriós Biden, és Donald Trump. El president i candidat a la reelecció ha decidit tacar els comicis assegurant que s'ha produït un frau massiu en aquells estats que ha perdut al llarg d'aquest maratonià recompte i portant les eleccions al tribunal, tal com havia anunciat mesos enrere quan parlava d’una possible derrota. El magnat nord-americà ha obert la porta a què la paranoia conspirativa entri al capitoli tal com recull David Marcial Pérez, corresponsal a Geòrgia, en aquest article a El País. Malgrat la mala gestió de la derrota, tal com recorda Margaret Renkl (New York Times), no podem oblidar que l’actual president ha rebut 71 milions de vots al llarg del país. Un creixement en vots que l’analista alemany Jan-Warner Müller (Financial Times), especialista en populismes, atribueix, a la mala interpretació del que significa el moviment Trump als Estats Units. Un populisme que, a ulls de Gideon Rachman (Financial Times), ha perdut el seu líder encara que aquesta pèrdua no implica que siguin derrotats. Malgrat l’intent de judicialització, res sembla indicar que Trump es mantingui a la Casa Blanca la tarda del 20 de gener. Per això l’investigador principal d’American Progress ja ens ofereix una primera idea de com serà la vida després de Trump en aquest article a El País. Per la seva banda, Antonio Lucas (El Mundo) assegura que el que és segur que es mantindrà serà l’alteració de les velles costums de respecte en política. Sens dubte, les conseqüències del canvi d’habitant del despatx oval seran moltes. La més clara, a ulls del diplomàtic nord-americà Richard Haass (Project Syndicate), és que la derrota de Trump no ha sigut tan clara com esperaven demòcrates i analistes i deixa una federació dividida en dos.
El darrer gran nom de la setmana, aquest en clau positiva, és el de la farmacèutica Pfizer que ha assegurat haver desenvolupat una vacuna amb una efectivitat del 90% per combatre la COVID-19. Una gran notícia que ens proporciona alleujament, però no pot comportar eufòria i relaxament de mesures, tal com apunta Javier Sampedro a El País. La vacuna és la solució a llarg termini, però no una solució a curt termini per evitar un segon tancament a Espanya, el principal objectiu de l'executiu espanyol, tal com recorda Gemma Robles en aquest article a El Periódico. Malgrat no ser motiu d'eufòria, la vacuna i la victòria de Biden sí que poden ser un motiu d'esperança. Els mercats borsaris semblen haver-se estabilitzat amb aquestes dues notícies, segons apunta Michael Mackzein al Financial Times. Així, Biden i Pfizer són al punt de mira per ser dos noms per a l'esperança.
Amb la col·laboració de: