El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l’actualitat econòmica, política i social.
Qüestió de lectures
Estem a menys d'una setmana perquè finalitzi la pugna electoral i descobrim qui serà president dels Estats Units durant els propers quatre anys. El demòcrata Joe Biden és el favorit de les enquestes davant un Donald Trump que, a ulls de l'expert econòmic Paul Krugman (The New York Times), ha decidit reincidir en el seu negacionisme en temes com el canvi climàtic degut a la seva mala gestió a la crisi sanitaria. Davant d'això, Biden en té prou amb prometre alguna cosa diferent que el magnat per liderar les apostes, tal com recull l'analista internacional Philip Stephens al Financial Times. Moltes són les lectures que diferents analistes realitzen dels comicis nord-americans de dimarts que ve. Algunes en clau nacional com la d'Eric Posner per a qui hauran aclarir si finalment arriba la crisi constitucional tan anunciada per Trump. Per la seva banda, Martin Sandbu ho veu com una prova de foc per a l'ordre liberal. Altres són en clau internacional com la de Janan Ganesh al Financial Times, el qual veu una hipotètica victòria de Trump com l'amenaça de la incompetència per a la democràcia. Per Martin Wolf el que està en joc el dimarts és el paper global dels Estats Units. Veurem quin serà el rol que desenvoluparà finalment la potència nord-americana en el context mundial i com avancen les seves relacions amb la Xina, un país que sembla haver-se recuperat de la crisi pandèmica i ja lidera de nou. Ho recull en aquest article en el Project Syndicate l'expert en Àsia, Stephen S. Roach.
On segur no hi haurà canvi de presidència, al menys de moment, és a Espanya. Vox no va aconseguir aprovar una moció de censura en el que el més destacat va ser el discurs de Pablo Casado. Una intervenció de la qual també s'han tret diferents lectures. Per Emiliana Laudaluce (El Mundo) el gir del líder popular és una victòria per a Sánchez, mentre que per a Francesc de Carreras és una oportunitat que té el país de convergir al centre i per això apunta a El País que es necessitarà un altre pas. En canvi a La Vanguardia, Sandra Barneda creu que la moció posa deures nacionals.
Mentrestant, alguns analistes europeus com Sandrine Morel es fixen en Espanya per destacar que està a la cua de la recuperació econòmica post-pandèmia (El Mundo). Però altres, com Francisco Polo també es fixen en Espanya, concretament en Barcelona, i la veuen com una de les capitals europees per a emprenedors (La Vanguardia). Quedem-nos amb aquesta lectura.
Amb la col·laboració de: