El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social.
Reinventar-se
Els primers compassos de la tardor ens porten allò que els experts ja han qualificat de "segona onada" de la pandèmia de la covid-19. Aquesta nova onada de diagnòstics positius ha castigat una Europa que creia tenir el virus domesticat. El corresponsal de The New York Times a Londres, Mark Landler, ha analitzat en aquest article com ha afectat els diferents països del continent. Sens dubte, el país més afectat és Espanya. Així, el corresponsal del rotatiu alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung a Madrid, Hans-Christian Rößler, afirma aquesta setmana que "Espanya ha perdut el control" davant l'augment de casos en un article molt dur alhora que realista.
Qui també sembla haver perdut el control és el president i candidat a la reelecció Donald Trump, després de donar positiu. El breu pas per l'hospital no li ha impedit de mantenir la seva campanya per mantenir-se en el comandament dels Estats Units. Una campanya marcada també per la rancúnia, tal com recull l'analista Paul Krugman en aquest article a The New York Times. Les declaracions i accions de les últimes setmanes obren molts dubtes sobre quina serà la seva reacció davant d'una possible derrota electoral. Per això Trump, a ulls del Nobel d'economia Joseph E. Stiglitz, s'ha convertit en una "amenaça republicana per a la república".
Davant la duresa de la pandèmia i les seves conseqüències només podem reinventar-nos per ressorgir. En els últims dies, el Fons Monetari Internacional ha publicat les seves previsions per al 2020 i el 2021: empitjoren els seus càlculs per a enguany, però milloren els del següent. Les dades aportades mostren, des del punt de vista del Consell Editorial del Financial Times, que la recuperació econòmica mundial és desigual. Per a l'analista econòmic Martin Sandbu l'informe presentat pel FMI també mostra que s'està iniciant una nova era del pensament econòmic que aposta per una major cooperació entre governs i sector privat. Una reinvenció econòmica per fer front a un moment d'incertesa. Aquests dies, Sandbu també ha deixat marge per a l'optimisme, assegurant que l'euro digital està en camí i que el debat es redueix al quan i no a la seva necessitat.
Davant la incertesa, sens dubte, reinventar-se resulta més necessari que mai. Els economistes Paul Milgrom i Robert Wilson han reinventat la teoria de subhastes per a la venda de béns i serveis, per la qual cosa se'ls ha atorgat el Premi Nobel d'Economia. Això marca un camí en el qual la reinvenció porta nous beneficis. Haurem de licitar en aquesta subhasta.
Amb la col·laboració de: