Lectures en Cercle 17/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Debats

No hi ha dubte que les eleccions nord-americanes segueixen marcant l'agenda política internacional. Dimarts passat els dos candidats celebraven el primer debat electoral, el qual va estar marcat per les constants interrupcions, majorment provocades per l'actual president. El Financial Times l'ha qualificat de "debat de mal gust" en aquest editorial en què adverteix que el republicà es prepara per impugnar els comicis en cas de derrota. L'editor associat del Financial TimesJanan Ganeshha analitzat al seu torn el paper de Biden en un tens debat en el qual va intentar centrar-se en explicar el seu model econòmic. I el Premi Nobel d'economia, Edmund S. Phelps, recull en aquest article les propostes econòmiques de l'exvicepresident i aspirant a aterrar al gener a l'Ala Oest. Per la seva banda, Donald Trump va tractar de recuperar-després d'una dura setmana marcada per la filtració de la seva escassa despesa en impostos federals en els últims anys, en contrast amb la seva elevada riquesa. Paul Krugman, professor d'economia i comentarista de The New York Timesha analitzat l'impacte que tindrà aquesta informació en el procés de reelecció. Trump també ha estat molt atacat durant les últimes setmanes pel suport que li han mostrat líders autoritaris internacionals, i sobre això reflexiona aquesta mateixa setmana el director editorial del Financial TimesPhilip Stephens, en aquest article.

En la lluita contra l'autoritarisme i el populisme també ha d'intensificar el seu paper la Unió Europea. Una bona manera de fer-ho és la lluita contra la cleptocràcia, tal com apunta l'analista europeu Martin Sandbu. Una Unió que es troba en ple desenvolupament d'unes ajudes per a la recuperació que obren de nou el debat en el si del continent sobre la necessitat de la Unió Política Federal. Dit debat, a ulls del comentarista Wolfgang Münchau, és fonamental per poder abordar els següents passos de la recuperació post pandèmica.

Per la seva banda, el corresponsal de The New York Times a Madrid, Raphael Minder, ha alertat en aquest article que la gestió de la Covid-19 a la capital espanyola està dividint la societat entre rics i pobres.

Molts són, doncs, els debats que afrontem directament o indirectament aquests dies. No obstant això, hi ha una crisi que no els admet: la climàtica. Andrew Edgecliffe, analista empresarial, adverteix al Financial Times que no n'hi haurà prou amb la transformació de les grans empreses si les petites i mitjanes no redueixen el seu impacte mediambiental. I en paral·lel, la professora d'economia de l'University College of London, Mariana Mazzucatoens convida a evitar un bloqueig climàtic. Un debat que està en la penombra però que haurem d'afrontar sense demora.

Amb la col·laboració de: