El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social.
Governar l'ara
Sembla evident que el calendari electoral serà un factor clau en la gestió internacional per sortir de la pandèmia de la Covid-19. En clau europea les mirades se centren, un cop més, a Alemanya, on ja ha arrencat la carrera que durant la tardor del 2021 ens permetrà conèixer qui substituirà Angela Merkel. Una cursa que a ulls de l'analista econòmic Martin Sandbu estan seguint tots els països europeus. Sens dubte, el nou canceller tindrà un rellevant paper en una gestió de l'Europa post pandèmia que comportarà molts reptes, entre els quals destacarà la gestió del mercat laboral. Les principals potències europees, per ara, han implementat mesures per salvar llocs de treball a curt termini. No obstant això, com recullen els corresponsals a les ciutats europees més importants del rotatiu francès Le Monde en aquest article que han escrit conjuntament, el principal repte és ara trobar una solució que tingui en compte el llarg termini. En això coincideix Martin Sandbu, considerant el context de crisi actual com un moment idoni per reformar el mercat laboral i poder crear llocs de treball de més qualitat.
Però sens dubte, la jornada electoral que marcarà aquesta tardor és la nord-americana. Després de les nominacions del mes passat, la cursa cap a la Casa Blanca entra a la recta final, marcada per les sortides de to de president Donald Trump. A ulls de l'editor del Financial Times, Edward Luce, Amèrica està sumida en la tempesta perfecta que propiciarà una tardor amb sorpreses que Donald Trump podria aprofitar per donar la volta a unes enquestes que l'allunyen de la victòria. Aquestes enquestes no estan agradant al partit republicà que, com recull el professor Paul Krugman a The New York Times, es prepara per impossibilitar la governança del pròxim president. Un dels factors que més allunyen els republicans del Despatx Oval és la gestió actual de la pandèmia, que el mateix professor Krugman descriu com incompetent. S'auguren mals moments per al president republicà ja que, segons la mirada del professor de la Universitat de Califòrnia Barry Eichengreen, la fase més traïdora de la pandèmia està a punt de començar. En aquest context, la gestió de l'ara que decideixi fer Donald Trump pesarà molt més en el moment que els nord-americans decideixin donar-li continuïtat o votar a favor de les seves promeses de futur.
És la gestió de l'ara el que ens ha de preocupar, així com la capacitat de sumar per donar la major estabilitat possible que garanteixi la reconstrucció. Sobre això reflexiona Josep Ramoneda a El País. I sobre la capacitat del sistema polític actual per donar aquesta estabilitat ho fa el filòsof Daniel Innerarity, assegurant que seria un error entendre la política com un joc entre el bé i el mal. Una reflexió necessària en l'actual clima electoral internacional. Malgrat les conteses electorals, la Covid-19 exigeix que governem l'ara.
Amb la col·laboració de: