Lectures en Cercle 15/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Els reptes d'un curs incert

Arriba setembre i arrenca el que probablement serà un dels cursos polítics més difícils per als nostres actuals governants. La incertesa sobre les conseqüències de la pandèmia i la por a possibles rebrots que danyin de mort les diferents economies marcaran l'últim trimestre d'aquest sorprenent 2020, en el qual encara hi ha dubtes i reptes per resoldre.

L'analista del Financial Times Martin Sandbu descriu en aquest article els reptes i oportunitats que afronten els bancs centrals després de la reunió anual celebrada la setmana passada, i planteja les grans preguntes que hauran de resoldre en el futur immediat. Un altre gran repte global plantejat és el de la diplomàcia a l'Orient Mitjà. A ulls de David Garner, Europa ha d'arriscar i arribar a acords diplomàtics, confiant en el retorn dels Estats Units a aquest camí, després d'una "probable" victòria demòcrata al novembre. Sens dubte, la resolució dels comicis nord-americans marcarà una part del rumb d'aquest nou curs. Fa unes setmanes semblava que Joe Biden estava molt a prop de la Casa Blanca. La mala gestió de la pandèmia, recollida en aquest article per l'analista del The New York Times Paul Krugman, i la resposta del moviment Black Lives Matter a la violència policial, van sentenciar, pràcticament, a Donald Trump. No obstant això, el republicà no es dona per vençut i, segons el mateix autor, s'aferra a l'existència de teories conspiratòries com la QAnon per mantenir-se al Despatx Oval. I sembla que li dona resultats: a ulls de l'analista polític del Financial Times Janan Ganesh, el candidat demòcrata passa més temps demostrant que no és partidari de la violència que analitzant la gestió de la pandèmia que està fent Trump.

Europa no es pot quedar atrapada davant les mancances que mostra la diplomàcia nord-americana, donat el clima preelectoral, i ha de resoldre els seus conflictes a la Mediterrània Oriental sense esperar la intervenció de la Casa Blanca, segons Philip Stephens director del consell editorial del Financial Times.

Per la seva banda, el govern espanyol segueix tractant de trobar una majoria per desplegar la seva agenda social, tal com recull Sandrine Morel en aquest article de Le Monde. No obstant això, segons Josep Ramoneda, es troba amb una oposició que busca la confrontació amb un govern que no té una idea clara.

Sens dubte són molts els reptes d'un nou curs que está fortament marcat per la incertesa sobre les conseqüències de la pandèmia global que vivim. També hi ha interrogants sobre les conseqüències polítiques. Per exemple, el cap de comentaristes econòmics del Financial TimesMartin Wolf, es pregunta en aquest vídeo si la Covid-19 pot acabar amb el populisme. Però entre tants interrogants la ciència ens ofereix algunes certeses, com apunta el filòsof Daniel Innerarity a El País.

S'inicia un curs marcat per la incertesa en el qual hem de confiar que els nostres governants ens donin la màxima estabilitat. Mentrestant, com diu Innerarity, seguirem convivint amb aquesta incertesa que hem après a suportar.

Amb la col·laboració de: