Lectures en Cercle. 14/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Moment Europa

La Unió Europea no seria el que és sense aquestes cimeres de final dramàtic, com la d'aquest cap de setmana que decidirà sobre el fons de reconstrucció de 750.000 milions d'euros, vital per a la recuperació de les economies de diversos països, entre ells Espanya. La clau és que Europa ha de decidir de quina manera vol sobreposar-se a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. Aquesta elecció marcarà també el futur de la UE.

Moltes veus s'han alçat aquesta setmana per definir els termes d'una complexa negociació, i ara permeten entendre els resultats. La veu més destacada ha estat la de la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que ha repassat els reptes de la Unió després de la primera onada de la pandèmia en una entrevista per al Financial Times. Lagarde afirma que la situació és complicada a causa de la divergència entre alguns països de la Unió, i ha assegurat que el pla de recuperació ha de servir per "anivellar el terreny" i no per "empitjorar les divergències".

La cimera especial és molt important per al govern espanyol. Daniel Dombey, corresponsal del Financial Times a Madrid, ha analitzat els objectius de Moncloa per a la reunió d'aquest cap de setmana en aquest article. Qui també ha mostrat els objectius del seu país ha estat el ministre federal d'Hisenda alemany, Olaf Scholz, que en aquest article recollit a El País assegura que la sortida de la crisi és una oportunitat per recuperar la unitat de la UE. Una declaració en la línia ambiciosa de la cancellera, que es proposa liderar la comunitat europea. Sobre la capacitat de Merkel per exercir aquest lideratge reflexiona l'editor associat del Financial TimesWolfgang Münchau que tira en cara a la líder alemanya la seva aposta per la pura gestió durant la major part del seu mandat. Coincideix en això l'analista de política alemanya de The New York TimesAnna Sauerbrey, encara que també afirma que amb la gestió del coronavirus la cancellera ha aconseguit "enamorar" Alemanya donant, a més, un pas endavant en la seva voluntat de liderar Europa. Veurem si té temps, ja que Merkel ha afirmat que es retirarà de la política després de les eleccions alemanyes de l'any que ve. De moment s'ha mostrat solidària, tot i que ha afirmat que l'acord implicarà un "esforç per part de tots". Una suposada solidaritat que ha posat en dubte el director adjunt d'El PaísXavier Vidal-Folch en aquest article.

En conclusió, arriba el moment Europa. No només per decidir la fórmula econòmica de la recuperació sinó per enviar un missatge al món dels valors que regeixen a la UE que, a ulls de Marcos Peña i José Antonio Griñáns'han de situar en la centralitat política adoptant decisions que facin més fàcil combatre els populismes. Europa té també, per a Martin Sandbul'oportunitat de reajustar un sistema capitalista, que s'ha mostrat de dubtosa eficàcia durant aquesta crisi, de manera que funcioni per a tothom. Esperem que Europa aprofiti el moment i no li passi com als Estats Units que, segons l'analista Paul Krugmanja ha perdut la guerra de la Covid-19.

Amb la col.laboració de: