El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l’actualitat econòmica, política i social.
Clàssics contra el desconcert
No és exagerat dir que vivim un temps de desconcert, quan no d'incertesa. Aquesta primavera hem viscut circumstàncies que mai haguéssim imaginat ni a la pel·lícula més atrevida de ciència-ficció. Després de les anàlisis d'urgència arriba el pòsit de la reflexió, tant econòmica com filosòfica. Fernando Vallespín ha acudit ni més ni menys que a Max Weber per explicar el moment. El dilema entre economia i protecció sanitària ha arribat per quedar-se i no afecta únicament als governs, sinó també a les empreses i a cadascun de nosaltres.
La pandèmia també impacta en el mapa geopolític. Malgrat les acusacions de connivència d'un dels seus antics col·laboradors, John Bolton, el president Trump ha intentat en tot moment presentar aquesta pandèmia com un episodi de la guerra freda que s'albira contra la Xina. Javier Solana i Óscar Fernández han exposat un bon ventall d'arguments per desmuntar el que consideren una fal·làcia. Però la idea cala i la professora Anne Case i el premi Nobel d'Economia Angus Deaton consideren que es tracta d'una pantalla més de Trump per a tapar l'incendi social que hi ha després de l'esclat antiracista de les últimes setmanes. La suma d'aquests dos vectors porta a Philip Stephens a la conclusió que la sortida d'aquest impàs no pot ser una altra que el retorn de la política clàssica, en el fons i en les formes, de la mà de Joe Biden.
La incertesa és pròpia dels moments en què es trenquen les regles. Pot ser l'avantsala del caos o d'un nou ordre, però no deixa molt espai per a la lucidesa. I en aquesta boira és en la qual viuen els mercats financers i, de rebot, tota l'economia, des de la mirada tant de l'anàlisi, Martin Sandbu, com dels operadors financers, Seema Shah. La incertesa, com la pandèmia, és global.
Amb la col·laboració de: