Lectures en Cercle. 11/20

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l’actualitat econòmica, política i social. 

Unions i desunions

Unions i desunions
 

Fa uns dies Angela Merkel i Emanuel Macron van presentar l'acord francoalemany que ha de propiciar la recuperació europea després de la crisi de la Covid-19. Un "pla radical que transforma les possibilitats d'Europa", a ulls de Martin Wolf, analista europeu del Financial Times. No és tan optimista el seu col·lega Martin Sandbu qui, en la mateixa capçalera, assegura que aquesta resposta comuna no és del tot clara, encara que considera positiva la intenció política que hi ha al darrere. Per a l'especialista en economia europea, Wolfgang Münchau, aquest acord porta al límit la capacitat de gestió de les institucions europees, com a mínim dins dels tractats actuals, i permet avançar cap a un futur federal de la UE. Qui també ha valorat la situació europea ha estat el cap de  la diplomàcia, Josep Borrell, que ha afirmat en una entrevista per a El Periódico que "Europa ha de fer com Sinatra: 'My way'", afirmant així que ha de ser un pol geopolític alternatiu a la Xina i als Estats Units.

La intuïció del màxim responsable de les relacions exteriors de la Comissió té encara més sentit després de la setmana de disturbis viscuda als Estats Units com a resposta a la mort de George Floyd durant la seva detenció. Està per veure l'efecte d'aquests disturbis en l'economia nord-americana i en la seva cohesió social. El mateix Martin Sandbuha explicat com el factor econòmic explica en part els motius dels aldarulls vinculats a la desinformació. L'impacte que està avaluant tothom, començant per Trump, és sobre les eleccions a la presidència dels Estats Units del proper novembre. Segons l'editor nacional del Financial TimesEdward Luce, les possibilitats de Trump de ser reelegit disminueixen, atès que el president gestiona fins a tres crisis amb la voluntat d'agitar els extrems en lloc de fer-ho des de la centralitat institucional.

Sobre aquesta idea i sobre la polarització que suposa la tensió entre comunitats en l'electorat nord-americà, el professor Thomas B. Edsallanalitza els diferents episodis electorals marcats pel conflicte racial per a donar-nos una idea de com poden afectar les protestes actuals. Com menys probabilitats de reelecció tingui l'actual president, més al límit portarà la democràcia estatunidenca, des del punt de vista de Paul Krugman, qui avisa que l'actitud del president no només posa en perill la seva renovació en el càrrec, sinó que esquerda el sistema democràtic nord-americà. Coincideix en això el professor Cristóbal Rovira en aquest article a El País.

En conclusió, aquesta última quinzena deixa a la Unió Europea més robusta malgrat les seves limitacions enfront d'uns Estats Units més polaritzats que mai. Moment d'unions i desunions agitat pel fantasma d'una gran depressió.

Amb la col·laboració de: