Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries al voltant d’una pandèmia

La jornada d'aquest passat dijous "Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries al voltant d'una pandèmia" ha propiciat el debat entre els governs, les empreses i els acadèmics i ha protagonitzat titulars en els mitjans informatius. Però darrera dels titulars hi ha algunes claus de la nova agenda econòmica i política posterior a la pandèmia de la Covid-19.

El president del Cercle d'Economia va posar al centre del debat el tema dels pactes just el dia que, com va assenyalar la premsa, un pacte polític havia desbaratat un pacte social, realment decisiu per al futur del país. En la seva intervencióJavier Faus no només va demanar diàleg, sinó que va assenyalar els seus termes i les urgències que s'han d'abordar.

Tot diàleg depèn lògicament del context. L'emergència sanitària ha comportat una emergència social que els Estats han hagut d'afrontar recorrent a un augment de la despesa. I aquí és on Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea, va definir un marc en el qual els préstecs van a anar acompanyats de les transferències, com van acordar aquesta setmana Angela Merkel i Emmanuel Macron. I en aquest context és en el que Espanya, com va explicar la vicepresidenta Nadia Calviño, ha de triar la millor fórmula per finançar-se, inclòs el tabú del rescat.

Qualsevol mesura ha de partir d'una hipòtesi sobre la durada de la crisi. En això van aprofundir el vicepresident de Cercle, Jordi Gual, i l'economista Ramon Marimon.

I cal pensar també en les possibles recaigudes, som menys infal·libles que fa sis mesos, però la taula moderada per Cristina Garmendia, amb Carlos Payá, viròleg i immunòleg, emprenedor en el camp de la biotecnologia i Àlex Soriano, cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona, ens va reconciliar amb la ciència, que és la que, al capdavall, ens està traient de la pandèmia.

Sí, es va parlar, com diuen els diaris, de la reforma laboral, però com a part d'un puzle més complex, el de la dinàmica política i social que el Cercle intenta ajudar a entendre, aquesta vegada en format virtual i en un context de major incertesa.

"Un pacte polític per al canvi de model productiu"

Javier Faus

pdf, 2 MB

Descàrrega

“European extraordinary measures to mitigate the impact of the recession”

Valdis Dombrovskis

pdf, 865 KB

Descàrrega

“Una visión para la recuperación económica de España”

Nadia Calviño

pdf, 2 MB

Descàrrega

Amb la col·laboració de: