Lectures en Cercle. 09/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Prioritzar els acords

La triple crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19 copa des de fa setmanes la informació i l'opinió en els principals diaris internacionals. Aquesta última quinzena ha guanyat pes l'anàlisi de les conseqüències econòmiques, un cop superat, aparentment, el pic de contagis en diversos països. El destacat analista del Financial TimesMartin Wolfparla directament d'un col·lapse de l'economia mundial provocat per la caiguda de la producció i per l'arrogància humana. El mateix Wolf apunta, en un altre article, al fet que aquest col·lapse pot ser alleujat a l'eurozona si tots els Estats donen suport al Banc Central Europeu i acorden buscar fórmules per saldar el deute en el futur, ja que, des del seu punt de vista, és moment, més que mai, de fer "el que calgui". Caldrà prendre mesures abans que sigui massa tard per als mercats, com ha passat en el cas del petroli amb un preu de venda del barril que ha arribat a ser negatiu, cosa inèdita en la història. Una crisi de la qual, segons l'analista de mercats del Financial Times Katie Martin, encara no hem conegut les pitjors conseqüències econòmiques. I uns mercats que, segons Jemima Kelly, especialista en criptoeconomia, han d'usar un sistema de reactivació que inclogui nous paràmetres econòmics, tot i que ara la prioritat sigui reobrir els espais públics.

No falten les veus positives que veuen en aquesta crisi l'oportunitat de canviar la dinàmica mundial. El professor de política econòmica internacional de Harvard, Dani Rodrikentén que la gestió de la present recessió només es pot abordar des de la dimensió internacional, tot i algunes tendències proteccionistes del moment. Donat això, Gordon Brown ha impulsat aquesta setmana un manifest internacional en què sol·licita un lideratge mundial compartit entre els líders del G-20. Així ho recull Rafa de Miguel en aquest article d'El País.

En l'àmbit nacional, l'analista d'economia europea Martin Sandbu, reconeix al Financial Times el mèrit que té la proposta, plantejada pel Govern d'Espanya, sobre la creació d'un fons de recuperació en els països de l'eurozona en base a un deute perpetu. L'acord del Consell Europeu va en aquesta direcció. Per la seva banda, Miguel Ángel Noceda, apunta en aquest article d'El País que, a escala local, la pandèmia és una oportunitat per a la reindustrialització espanyola.

El que demostra el moment és que la gestió de la present crisi requereix més que mai d'acords en totes les escales de l'esfera pública. Una esfera pública que ha de ser plural i autocrítica, com assenyala José Luis Pardo. Passi el que passi i vingui el que vingui. És moment de prioritzar els acords.

Amb la col·laboració de: