LECTURES en CERCLE. 06/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Una crisi viral

El fantasma d'una recessió global per l'efecte en l'economia de la pandèmia del Covid-19 és més real que fa quinze dies. Una pandèmia provocada pel coronavirus, els efectes de la qual s'amplifiquen per efecte de la "infodèmia" que porta associada. Davant d'això, és important cenyir-se a les dades. L'economista Anatole Kaletsky ha publicat a The Project Syndicate un resum de les dades que tenim fins ara i que és alhora una molt bona guia per interpretar les que ens arribin al llarg dels propers dies.

Conegudes les dades sanitàries, cal buscar les que ens serveixin per valorar el seu impacte en l'activitat econòmica, que és brutal. La comparació més recurrent és amb la crisi financera de l'any 2008, i Mohamed El-Erian l'avalua al Financial Times, on també trobem estimacions de l'impacte en la crisi del deute i en la guerra de divises, que és també comercial. També impacta en una geopolítica mundial fuetejada per la guerra comercial, com assenyala Juan Luis Cebrián.

I el gran debat és sobre quines mesures adoptar: hi ha certa coincidència en considerar que aquesta crisi és una gran oportunitat per a Europa, ho diu ni més ni menys que l'editorial del Financial Times, i donen pistes de com fer-ho Lucrezia Reichlin, exdirectora d’investigació del BCE, tant en aquest article a Project Syndicate com en aquest altre, escrit conjuntment amb Ramon Marimon i Jean Pisani-Ferry, entre d'altres, per a Agenda Pública-Vox, i Carlos Martínez Mongay, qui va ser director general adjunt d'Afers Econòmics de la Comissió Europea.

Curiosament, l'editorial de The New York Times també exigeix ​​una resposta més federal per part de Trump. Però a l'altre costat de l'Atlàntic tot està condicionat pel procés electoral. Joseph Stitglitz advoca per un gir copernicà de la política econòmica. Un gir que, segons l'opinió d'alguns experts, també hauria d'afectar la política sanitària i, especialment, a la despesa sanitària.

L'economia no fa altra cosa més que mesurar, augmentar o reduir la fragilitat humana.

Amb la col·laboració de: