LECTURES en CERCLE. 05/20

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Tancant i obrint fronteres

El món, també l'economia, està convulsionat per l'expansió del coronavirus sorgit a Wuham i que l'OMS considera que ens encara cap a una pandèmia. Els mercats financers s'han començat a ressentir, encara que menys del que podríem imaginar. La causa d'aquesta pandèmia no s'ha de buscar en la globalització ni en la guerra Xina-Estats Units sinó en l'autocràcia xinesa, com argumenta en aquest article el professor Minxin Pei. Amb tot, Nouriel Roubini considera que aquesta és una més de les moltes amenaces al creixement econòmic aquest 2020.

Però no totes les preocupacions vénen de l'Est. La successió d'Angela Merkel al capdavant de la CDU és, segons Wolfgang Münchauun dels principals focus de preocupació d'aquest any, pel que pot significar respecte al declivi econòmic alemany, però també al conjunt de la UE. Philip Stephens lamenta, també en les pàgines del Financial Times, que tant Merkel com Macron hagin renunciat al lideratge europeu mentre podien.

Però si uns intenten tancar fronteres, uns altres intenten obrir-les. Deu anys després de l'acte de l'IESE reivindicant l'aeroport del Prat s'obre el debat de la seva possible ampliació. Pedro Nueno recorda a l'Ara que els motius continuen sent els mateixos. Mentre que l'economista i ara regidor de l'ajuntament, Miquel Puig adverteix que en aquest projecte serà necessari triar entre el soroll, l'ampliació i l'ecologia. Per tal d'entendre la importància econòmica del sistema aeroportuari és interessant aquest recull publicat per El Món de Demà.

Un dels principals actors per fer aquest projecte realitat, Maurici Lucena, President d'Aena, va desvetllar aquest passat dijous al Cercle d'Economia la seva proposta per convertir l'aeroport Barcelona-El Prat Josep Tarradellas en un hub de llarg radi, àgil i de nivell internacional.

Però tot es pot abordar si existeix diàleg. El que no ha existit en els últims 10 anys entre els governs d'Espanya i de Catalunya es va reprendre aquesta setmana en circumstàncies encara molt difícils però no impossibles segons l'opinió de Josep Ramoneda.

Amb la col·laboració de: