Despoblament rural: un buit que no es pot omplir fàcilment

El mes de setembre de l'any 2018 l'associació Confluència.cat va posar en marxa El Món de Demà, un espai de reflexió que, més enllà de la informació o la opinió, vol acumular coneixement constructiu a través de la veu d'acadèmics i científics socials joves o responsables institucionals que no són veus habituals del debat públic. Cada quinze dies El Món de demà és al Cercle posa a l’abast del soci un article valuós de la proposta que aquesta plataforma posa en circulació.

Despoblament rural: un buit que no es pot omplir fàcilment

Ahir com avui, els pobles neixen, creixen i desapareixen. En el passat les pèrdues havien estat colpidores, amb poblacions arrasades per guerres i desastres ecològics. Més cap aquí mana la civilització industrial i el plany provocat és menor, segurament perquè ni que les desaparicions siguin més nombroses que mai, les pèrdues són més lentes i continuades. Les contemporànies són també lamentacions episòdiques que es desperten amb les crisis econòmiques. Com la darrera del totxo i la banca, en què els laments han suscitat l’aparició, aquí i allà, de comissions institucionals per garbellar el tema del despoblament rural.

Compte! Ara farà cent anys, el geògraf Pau Vila ja avisava als benintencionats i voluntariosos defensors de la ruralitat que aturar l’emigració de Tuixén i d’altres pobles pirinencs era com voler fer córrer l’aigua riu amunt. Raó no li’n faltava i ho veiem avui que les ajudes europees de la PAC i el “desenvolupament rural” no eviten el tancament d’explotacions agràries, ni han aconseguit aturar el despoblament. Al cap i a la fi, una agricultura subjecta als processos de producció industrial i els mercats agraris internacionals empeny un model de gran explotació o factoria agrària, que comporta l’abandonament rural i dóna pas a uns paisatges buits i uniformes. Són la norma que s’imposa.

Amb tot, en els darrers decennis la terciarització de la societat ha comportat l’aparició d’oportunitats econòmiques per a les àrees rurals. Els negocis generats a l’entorn de l’esquí, els esports d’aventura i els atractius naturals i culturals del camp han ajudat a estabilitzar i revitalitzar determinades ruralitats. Hi ha contribuït, també, la millora de les comunicacions i les noves conductes de mobilitat, que han facilitat la difusió urbana. Molts urbanites han engrossit la població rural, que avui viu enganxada a l’economia i la societat dels centres comarcals o regionals.

Aquests processos generals de canvi donen sobre el terreny resultats diferents, amb ruralitats que se’n surten prou bé i d’altres que pateixen una emigració secular. Les darreres coincideixen amb els municipis allunyats de les metròpolis i ciutats principals, sense una base industrial autòctona i poc turístiques, que trobem a les Garrigues i comarques veïnes de l’Ebre, i als Prepirineus. Als Prepirineus, en particular, algunes contrades no arriben als 5 habitants per quilòmetre quadrat i representen la Catalunya buida que ningú s’ha atrevit encara a proclamar, segurament per la seva dispersió i poca entitat. I amb això no volem dir que els pobles que s’abandonen i acaben enrunats, les masies i cabanes que s’esventren i desapareixen, els marges de pedra que cauen, els camins que es perden i els camps abandonats no constitueixin un toc d’atenció. Poc tenen a veure, en qualsevol cas, amb els vastos despoblats del Massís Central francès o la Meseta nord oriental castellana, popularitzats pel París et le désert français de J.F.Gravier (1947), La France du vide de Roger Beteille (1981) o La España vacía de Sergio del Molino (2016), que ha eclosionat políticament amb Teruel Existe.

Fet i dit, si el soroll mediàtic és prou notori i persistent i si les circumstàncies polítiques ho faciliten, s’hauran d’imaginar i construir futurs millors per aquestes ruralitats del despoblament. Insistir en les mesures conegudes: promoure el patrimoni agroalimentari i natural, subvencionar pagesos, industrials, botiguers i hotelers, facilitar habitatge, escola i serveis als nouvinguts, millorar carreteres o portar la fibra òptica als pobles, un servei actualment indispensable. I allí on els resultats d’aquestes accions són limitats caldrà fer un salt: alimentar l’activitat dels nuclis que encara juguen un paper de centralitat rural amb agroindústria, bioenergies o serveis terciaris, regenerar i envigorir les xarxes urbanes precàries actuals amb intercanvis, mobilitat i mancomunitat, o alleujar l’estrangulament administratiu dels micropobles.

En aquest sentit, les centralitats urbanes comarcals donen a Catalunya unes possibilitats que no tenen les ruralitats buides dels estats grans, i les ruralitats del seu entorn poden atreure una població urbana interessada per noves activitats i una vida més propera a la naturalesa i menys apressada.

Despoblament rural: un buit que no es pot omplir fàcilment

Ignasi Aldomà, Professor de geografia rural i ordenació del territori a la Universitat de Lleida i coordinador del Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya.

pdf, 643 KB

Descàrrega

Podeu consultar la resta d'articles del dossier #32 Una Catalunya buidada? de El Món de Demà aquí