El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social.
Liderar un nou capitalisme, ¿des d'Espanya?
El Premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz va concedir la setmana passada una entrevista a La Vanguardia. El que va ser assessor de Bill Clinton presenta el seu nou llibre, Capitalismo Progresista. La respuesta al Estado del Malestar (Taurus, 2020), on critica la fe cega en els mercats sense restriccions i proposa tornar a un capitalisme de prosperitat compartida davant la triple crisi que viu la societat actual: de valors, climàtica i de confiança en el capitalisme.
L'antic cap del Banc Mundial se suma a altres veus publicades aquesta mateixa setmana que apunten en la mateixa direcció. Antón Costas a El País dona suport a l'aposta europea per un "Green New Deal" que hauria de servir també per acabar amb la crisi de valors que alimenta el creixement de l'extrema dreta. Per la seva banda, Daniel Innerarity reflexiona sobre el masclisme, dins de la crisi de valors, i defensa que és un nou camp de batalla en el qual haurem de renunciar al binomi esquerra dreta per vèncer.
La crisi del capitalisme i l'impuls de nous models és un tema recurrent en el debat públic global en l'última dècada, des d'aquell fallit intent de Nicolas Sarkozy de promoure la refundació del capitalisme. Una intervenció rellevant en aquest debat l'ha protagonitzat aquesta quinzena Jordi Gual, president de Caixabank, que en les pàgines del Financial Times defensa el model de la propietat en mans de fundacions que "amb un govern sòlid i una missió clara poden proporcionar una bona orientació a les empreses i contribuir a un ecosistema capitalista divers. Un tipus diferent de governança que fomenta un capitalisme més inclusiu". Ho diu a propòsit del que està passant a Thyssenkrupp, però la seva pròpia corporació seria un exemple d'èxit des de fa més d'un segle exportable en el context actual.
El dia a dia de la política sembla, encara, molt allunyat d'aquestes qüestions de fons. Trump va donar per tancat aquesta setmana al seu procés d'impeachment, en una maniobra que el veterà columnista de The New York Times, Paul Krugman, ha definit com "el triomf de la hipocresia fiscal". La Unió Europea gestiona els cops de cua finals del Brexit bolcada en la negociació d'un nou tractat comercial amb la Gran Bretanya, i tampoc sembla poder exercir cap lideratge ja que, segons Philip Stephens, el cel s'enfosqueix al no poder solucionar la crisi de la pujada de les pensions.
Davant d'aquest panorama, Martin Sandbu defensa al Financial Times que Espanya té la possibilitat d'entrar en el lideratge de la UE si es confirma la solidesa interna del nou govern, en el qual conviu la socialdemocràcia clàssica amb una esquerra més transgressora que pot ser punta de llança del nou capitalisme que demanen Stiglitz i tants d'altres.
Amb la col·laboració de: