El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d'actualitat econòmica, política i social.
Europa enfront de les seves debilitats
Gener ple de tempestes. Les nostres retines emmagatzemen les terribles imatges de Glòria arrasant la Mediterrània. Raphael Minder recollia aquesta setmana a The New York Times els seus efectes a Espanya. No és nova la seva existència, però sí la seva intensitat i virulència (també alimentada per la proliferació de càmeres que monitoritzen aquests fenòmens gràcies als mòbils), que té a veure, com assenyalava Josep Ramoneda a El País, amb el canvi climàtic. Un repte que s'afegeix i sintetitza els grans reptes dels Estats, recollits en aquest article de Francisco Longo a Agenda Pública, i que tindrà davant als seus més ferotges opositors: els populistes, com adverteix Philip Stephens al Financial Times.
Les pitjors tempestes són les inesperades. Quan semblava que, amb els nous lideratges, la Unió Europea es convertiria en punta de llança de la lluita mediambientalista, Martin Sandbu ens descobreix al Financial Times que el Green Deal no és el que sembla. I no és l'única debilitat assenyalada aquesta setmana: per Wolfgang Münchau, Christine Lagarde i el BCE haurien de desfer del seu objectiu de reducció de la inflació. Münchau, a més, posa deures a Josep Borrell i, al Financial Times, exposa el buit que hi ha a la política exterior europea just en el pitjor moment, com és el mandat d'un Donald Trump cada vegada més autàrquic i tancat en si mateix, com denuncia Paul Krugman a The New York Times. Un president polèmic en totes les seves agendes, també l'econòmica. El Premi Nobel d'Economia, Joseph E. Stiglitz, ha fet una exhaustiva anàlisi, recollida a The Project Syndicate, sobre la veritat de la política econòmica de Trump.
En conclusió, les grans debilitats de la Unió Europea -la política econòmica, el populisme o el canvi climàtic- segueixen vives i a les agendes de tots els estats. Alguna, com el Brexit, queda enrere i ens deixa una clara lliçó que recull Adela Cortina a El País: cal rescatar la paraula. Encara que sempre queda la possibilitat de l'apenediment o, al menys això és el que es desprèn d'aquesta entrevista a Paul Krugman, que arriba a qualificar l'euro d'un gran error.