Vídeo i podcast del debat al voltant de l’”Informe sobre les polítiques actives i instruments de desenvolupament de l’ocupació a les CC. AA.”

Anar al Podcast  >>

Jordi Mercader: "L'Observatori sobre l'ocupabilitat és una iniciativa que pretén contribuir, des de la societat civil, a millorar una àrea tan important com és l'esforç en l'ocupació en un país com Espanya, que compta amb més d’un 14% d'atur"

El debat al voltant de l’Informe sobre les polítiques actives i instruments de desenvolupament de l’ocupació a les Comunitats Autònomes espanyoles” compta amb la participació d’Antón Costas, President de la Fundació Cercle d’Economia, Jordi Mercader Miró, President de Miquel y Costas & Miquel, Carlos Cabrera, Director general de l’Institut Cerdà, José Luis Escrivá, President de l’AIREF, Antonio Gutiérrez, Secretari General de CCOO (1987/2000) i Claudia Millán, Territory Senior Consultant a l’Institut Cerdà.

D'esquerra a dreta: Carlos Cabrera, José Luis Escrivá, Antón Costas, Jordi Mercader i Antonio Gutiérrez

En la seva presentació, Antón Costas subratlla "el compromís personal de Jordi Mercader amb la millora del bé comú, la millora de la qualitat de les polítiques públiques i de les administracions públiques en general. Un exemple que hauria de ser seguit per aquells que parlen molt de societat civil activa però que no fan res".  Per la seva part, Jordi Mercader indica que "l'Observatori sobre l'ocupabilitat és una iniciativa que pretén contribuir, des de la societat civil, a millorar una àrea tan important com és l'esforç en l'ocupació en un país com Espanya, que compta amb més d’un 14% d'atur" i posa de manifest que “cal parlar des de la base dels fets i les dades".

L'opacitat en la utilització dels serveis públics amaga la pròpia ineficiència

Antonio Gutiérrez
Jordi Mercader

L’objectiu de l’Informe és reunir-los i ordenar-los, aquests fets i aquestes dades, veure quins resultats s'aconsegueixen i com es rendeixen comptes. L’objectiu és informar, no valorar”. I els fets, entre molts d’altres, són que "les polítiques d'ocupació van suposar entre 2007 i 2015 una despesa pública de al voltant dels 55.000 milions d’euros, xifra propera al cost del rescat bancari a Espanya (60.000 milions d’euros), sent la mitjana de despesa de 6.100 milions d’euros anuals, un 0,5% del PIB espanyol", segons Claudia Millán; que “el 40% de la despesa en PAE s'empra en incentius a la contractació, mentre que en països com Alemanya aquests incentius representen menys del 20% de la despesa”, com indica José Luis Escrivá; o que, com assenyala Antonio Gutiérrez "l'opacitat en la utilització dels serveis públics amaga la pròpia ineficiència”, en consonància amb el mateix Informe, que destaca la "precarietat de les dades" existents i la manca de transparència per part de les administracions sobre l'ús d’aquests 6.000 milions d'euros destinats a polítiques d'ocupació.

Claudia Millán

Presentació José Luis Escrivá

vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation, 2 MB

Descàrrega