Lectures en Cercle. Recull 10/19

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Coses que poden passar a Europa

Les eleccions marquen sempre el clímax de la política, són un punt d'inflexió. El soroll de la triple convocatòria electoral a Espanya (europees, municipals i autonòmiques en 13 comunitats) ha dificultat la lectura global del que ha passat. Víctor Lapuente, catedràtic de la Universitat de Göteborg, ha sintetitzat en aquest article a El País el que va esdevenir aquell dia, a l'espera del que acabi significant per a l'esdevenir polític després dels pactes.

A nivell continental, les eleccions del 26 de maig han deixat oberta la possibilitat de conformar noves majories. Populars i socialistes necessitaran dels liberals per sumar al Parlament, on cabria una alternativa de socialistes, liberals i verds. Tot això dona un paper central al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que el PSOE és el partit nacional que més diputats aporta al grup socialista a Estrasburg. Ho explica i valora Josep Ramoneda, també a El País.

El canvi de majories pot forçar un canvi de polítiques a Europa, passant de l'austeritat a una política més expansiva. L'agenda de la nova legislatura comença, doncs, a perfilar-se. Una de les claus serà la renovació del Banc Central Europeu on Mario Draghi ha mantingut aquesta setmana els tipus d'interès i al que segueixen buscant successor. Wolfgang Münchau al Financial Times dibuixa el perfil que haurien de tenir els candidats o candidates, mentre que Kenneth Rogoff reivindica l'autonomia dels bancs centrals que considera que s'ha alterat durant la crisi financera.

El segon gran assumpte que es perfila en la pròxima agenda europea és la posició de la UE davant la guerra comercial que Trump ha iniciat amb la Xina. La visita de l'exòtic president nord-americà ha multiplicat els comentaris al respecte: Gordon Brown ha posat l'accent en la crisi britànica, Bradford De Long reivindica que es forgi una alternativa a Trump en base a les propostes que va realitzar Al Gore en el seu moment, Philip Stephens es fixa en l'idil·li de Trump amb Boris Johnson, i Martin Wolf dona la seva particular missió sobre aquest conflicte.

I acabem amb el resum de la sessió "Democràcies en perill" que Anne Applebaum va impartir en la passada Reunió Cercle d'Economia; i amb una perla de Daniel Innerarity a El País, que ens recorda que les eleccions són un mitjà, però que la finalitat de la política és una altra: que passin coses.