Lectures en Cercle. Recull 9/19

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

Europa en un món desordenat

Els focus de l'economia i de la política han estat aquests dies posats en un nou esclat de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, tant pels aranzels imposats des de Pequín com pel veto de Google a distribuir els seus productes en els terminals fabricats per Huawei, atenent les advertències de l'administració Trump sobre la presumpta inseguretat dels terminals xinesos. Nouriel Roubini ha publicat una anàlisi en la qual detalla l'impacte global d'aquesta guerra comercial que va molt més enllà dels dos actors implicats directament. En aquesta mateixa línia, Martin Wolf, des del Financial Times, estableix els desafiaments per a la resta de la comunitat internacional de la crisi que estem vivint entre els dos gegants.

Europa ha guardat un prudent silenci sobre l'enfrontament entre la Xina i els Estats Units. En part per la seva tradicional lentitud i divisió en política exterior, però en part també per les eleccions que se celebren aquest diumenge 26 de maig i que no només van a decidir les majories al Parlament sinó també l'agenda dels propers anys. Davant d'aquest escenari, la Nota d'Opinió del Cercle publicada la setmana passada "Respostes a la temptació populista europea" i que serà debatuda en la propera Reunió Cercle d'Economia, incideix en la necessitat d'una posició cohesionada de la Unió i en la importància de tenir veu en aquest nou ordre global, preservant la personalitat del model social europeu.

Per la seva banda, tres exministres d'Afers Exteriors han proposat quins han de ser els eixos de la nova agenda europea: Carl BildtJavier Solana i Ana Palacio. Una nova agenda que, per a Martin Sandbu, es juga en la batalla per superar l'etapa d'austeritat amb més keynesianisme i per la substitució de Mario Draghi al capdavant del BCE.

Mentre les urnes ho decideixen, Tony Barber des del Financial Times ha seleccionat cinc llibres sobre el futur d'Europa:

  • Alarums & Excursions: Improvising Politics on the European Stage, de Luuk van Middelaar.
  • Counter-Revolution: Liberal Europe in Retreat, de Jan Zielonka.
  • After Europe, d'Ivan Krastev.
  • Euroscepticism and the Future of European Integration, de Catherine E. De Vries.
  • Germany and the European Union: Europe 's Reluctant Hegemon?, de Simon Bulmer i William E. Paterson.

I pel que fa a la realitat econòmica destaquem "Les claus econòmiques del mes", nova publicació mensual de CaixaBank Research i el Cercle d'Economia, signada per Oriol Aspachs, Director d'Estudis de CaixaBank Research, sobre tendències econòmiques globals i que, en l'edició d'aquest mes, incideix en el fet que les perspectives de creixement global s'han moderat, però que l'expansió continua.