No se salva allò que no es defensa
Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i consultor polític i Milagros Pérez Oliva, periodista, ens parlen de democràcia i xarxes socials; de la tensió entre dos elements, el bé abundant (la informació) i el bé escàs (l'atenció); de l'acceleració de les nostres vides que es contraposa amb els processos polítics tradicionals...
I de l'excés de poder digital: més poder del que sabem, podem i hem d'utilitzar, un poder que, si és capaç de transformar la capacitat deliberativa lenta dels processos polítics, crearà un greu problema.
Morozov, Lassalle, Levitsky, Maldonado, sorgeixen en el discurs de Gutiérrez-Rubí com a referències per entendre com moren i com poden ser salvades les democràcies davant els postpulismes, l'excés d'informació i l'amenaça tecnològica. I per deixar clar, sobretot, que la democràcia està amenaçada, que, sense un fort compromís individual, sense l'acció ciutadana directa al marge d'unes institucions acomodatícies, no pot salvar-se.
I proposa un decàleg per fer-ho:M
Un decàleg per salvar la democràcia que parteix d'un axioma contundent, definitiu i que ens implica a tots: no se salva allò que no es defensa.