El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d'actualitat econòmica, política i social.
Els ressons del Fòrum Econòmic Mundial de Davos han marcat les opinions dels últims dies en el pla polític i econòmic.
Tot i l'absència de Donald Trump i d'Emmanuel Macron, aclaparats pels seus problemes interns, Davos va acollir alguns debats apassionats. Un d'ells és l'obert arran de la carta que va enviar al Fòrum l'inversor Seth Klarman, conegut com l'oracle de Boston. The New York Times va difondre el seu contingut per a subscriptors. En essència el que planteja la missiva és la necessitat de vincular l'anàlisi sobre la marxa de l'economia a la creixent inestabilitat social que condueix a la "calamitat" si no s'arriba a un nou pacte. En una línia molt similar, Martin Wolf des del Financial Times va exigir a les elits de Davos que reflexionin sobre la seva responsabilitat en la puixança actual de l'autoritarisme.
Els dos grans temes de l'edició d'enguany han estat de nou la intel·ligència artificial i el canvi climàtic. Sobre el primer destaca aquesta aportació de George Soros vinculada al govern xinès però que planteja temes molt similars als que va posar en dansa Yuval Noah Harari (el cèlebre autor de Sapiens) a El País-Ideas amb el suggerent títol de Los cerebros hackeados votan. Sobre el canvi climàtic, Piergiorgio M. Sandri va fer aquesta bona síntesi a La Vanguardia.
Amb tot, el balanç d'aquesta edició del Fòrum ha estat agredolç: la cara la podem trobar en aquesta anàlisi de Miguel Otero (Instituto Elcano) a Cinco Días i la creu en la de Giddeon Ragman al Financial Times, decebut pel nivell dels assistents i dels debats. Entremig, Pierre Veya, des de la Tribune de Genève, glorifica Davos com l'últim reducte del multilateralisme.
Les lectures en clau interna de la presència del president Pedro Sánchez a Davos es poden trobar en els articles de Carlos Segovia i Fernando Vallespín.
I com a contrapunt a aquest recull d'articles relacionats amb Davos 2019 resulta interessant i inspirador donar un cop d'ull a la carta que Larry Fink, Chairman and Chief Executive Officer de BlackRock, adreça als CEO de les empreses en les quals inverteix en nom dels seus clients, titulada enguany Purpose & Profit