Lectures en Cercle. Recull 2/19

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d'actualitat econòmica, política i social. 

El debat global segueix centrat en les connexions entre les receptes econòmiques i la dinàmica política

Un dels participants en la darrera Reunió Cercle d'Economia, Dani Rodrik ha publicat una aclaridora anàlisi sobre la qualitat dels llocs de treball en l'economia globalitzada i el seu impacte en el repartiment de la riquesa i, per tant, del consum. Per la seva part, Nouriel Roubini abandona per una vegada el seu habitual catastrofisme i modera les negres previsions d'alguns sobre l'economia per a aquest any 2019, encara que el seu diagnòstic optimista es basi en la debilitat de la recuperació.

Aquesta preocupació és especialment intensa a l'interior de la Unió Europea, un dels grans temes que enguany es tractaran a la XXXV Reunió Cercle d'Economia, que tindrà lloc just una setmana després d'unes eleccions europees que es preveuen decisives. L'últim article d'un dels ponents confirmats a la Reunió, Steven Levitsky, el podem llegir en l'edició en espanyol de The New York Times, a propòsit de la temptació dels autòcrates d'aprofitar les crisis econòmiques per acabar amb la democràcia. Un altre dels convidats, Branko Milanovic, va dedicar una de les seves últimes col·laboracions a El País precisament a analitzar la desigualtat a Europa. La darrrera aportació d'una altra de les convidades, Gillian Tett, al Financial Times ha estat precisament sobre la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina des de la perspectiva del finançament del dèficit nord-americà.

Enllaçant amb l'article de Branko Milanovic, Miguel Ángel García Vela ha publicat una excel·lent anàlisi a Negocios on explica les connexions entre la desigualtat i les receptes que proposen els partits populistes. Una opinió que se sustenta en dades com les que presenten en aquest article dos professors espanyols, Luis Ayala i Olga Cantó, sobre la frenada que ha patit l'ascensor social al nostre país.