Lectures en Cercle. Recull 3/10

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d'actualitat econòmica, política i social. 

Reptes i oportunitats de la tecnologia digital

Barcelona ha acollit aquesta setmana una nova i exitosa edició del Mobile World Congress (MWC), on s'han exhibit les principals novetats en telefonia mòbil i en tecnologia digital. Però també s'hi ha parlat, i molt, del seu impacte en l'economia i en la societat. L'estrella del congrés ha estat la nova xarxa de connexió 5G que multiplica la capacitat d'intercanviar dades en mobilitat, tal i com explica l'investigador de la UOC Xavier Vilajosana en aquest article divulgatiu. Un dels convidats a la Reunió del Cercle d'Economia de l'any passat, el doctor Antonio de Lacy, va protagonitzar un esdeveniment on es van poder veure totes les potencialitats del 5G, dirigint una operació quirúrgica de l'Hospital Clínic a distància. Però immediatament després d'aparèixer una nova oportunitat sorgeixen els interrogants, la resolució dels quals els converteix en reptes. L'expresidenta de Costa Rica i presidenta de la Comissió Koffi Annan sobre eleccions i democràcia digital, Laura Chinchilla, ha resumit d'aquesta manera els principals desafiaments del moment. També inquieta el paper de les xarxes socials en la formació de l'opinió pública, com explica Agenda Pública, i l'impacte d'aquesta nova tecnologia en la privacitat de les persones, tema que ha tractat al Financial Times Gillian Tett, una de les ponents de la propera Reunió Cercle d'Economia, explicant com l'acumulació de dades, per part dels gegants tecnològics i de les administracions, ha d'esdevenir una de les principals preocupacions dels ciutadans del segle XXI.

El MWC ha estat també el camp de batalla de la guerra comercial que lliuren els Estats Units i la Xina, en aquest cas al voltant de la possible bretxa de seguretat en els terminals de la firma Huawei, que va aprofitar el fòrum de Barcelona per rebatre les acusacions de la administració Trump. El Financial Timesexplica aquí les claus d'aquesta batalla que sacseja el comerç global des de fa mesos i que ha portat a Barcelona una plèiade de funcionaris xinesos i nord-americans.

Acabem amb dos apunts sobre el futur de la UE, que serà també tema de la Reunió d'aquesta primavera. Martin Sandbu ha analitzat el recent manifest franco-alemany sobre el provenir de la indústria al nostre continent arran de la frustrada fusió entre Alstom i Siemens. Una anàlisi que també podria explicar la tremenda absència de propostes europees al MWC, tal com han disseccionat Georgios Petropoulos i Guntram Wolff en aquest magnífic article sobre el balanç de la UE que ens remet a aquest detallat informe sobre els 20 anys de l'euro i el seu impacte desigual en les economies europees. En aquest sentit, un altre ponent de la pròxima Reunió, Branko Milanovic s'ha fet una pregunta més punyent a El País¿La UE genera inestabilitat externa?