Lectures en Cercle. Recull 5/19

El Cercle d'Economia us ofereix quizenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social 

Europa, entre Londres i Pequín

El cansament del projecte europeu es fa especialment visible en el llarg, tortuós i complex debat sobre el brexit. Tot i que els líders europeus han mantingut aquest la unitat i la fermesa, el laberint britànic segueix centrant bona part de la conversa política i econòmica. Wolfgang Münchau des de les pàgines del Financial Times veu cada vegada més a prop el precipici d'una sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea sense acord, i considera que l'últim termini donat pels caps d'estat i de govern a Theresa May augura precisament un brexit dur. Timothy Garton-Ash, des de les pàgines de The Guardian, també és pessimista i li preocupa especialment com serà la Gran Bretanya posterior al brexit, sense nord i empobrida a més de llastada en els seus lideratges. A mesura que creix la hipòtesi d'un final desordenat d'aquest divorci apareixen les primeres anàlisis sobre el seu impacte en les empreses espanyoles. El professor d'Economia Internacional de la Universitat Nebrija, José Manuel Muñoz Puigcerverha publicat a The Conversation una completa prospectiva, allunyada de sensacionalismes, sobre aquesta hipòtesi cada vegada més plausible.

La britànica no és l'única tensió centrífuga que viu la Unió Europea. Itàlia, enfrontada amb Brussel·les pel pressupost i en mans d'un govern populista, ha estat una altra font de preocupació durant l'última quinzena, en segellar, sense acord dels 27, la seva aliança amb la Xina per incorporar-se al projecte comercial de la Ruta de la seda que impulsa Pequín. Andrés Ortega ha explicat des del Real Instituto Elcano la importància d'aquesta aposta del règim xinès i el seu impacte en la geoestratègia política i econòmica del segle XXI. Des de les pàgines de Le Monde, els diplomàtics Minh Pham i Yves Carmona han reflexionat sobre les conseqüències d'aquesta aposta italiana, alhora que han justificat l'oposició de la França de Macron al projecte just en plena guerra comercial entre els Estats Units i la Xina que pot, de retruc, provocar una guerra amb la UE, com explica Federico Steinberg a The Conversation. El debat dóna per a molt i, des del punt de vista asiàtic, podem llegir a Project Syndicate un contrapunt de la mà d'Andrew Sheng i Xiao Geng.

Entre tanta immediatesa, acabem amb tres perles per als que vulguin tenir una mirada més llarga: la de Daniel Innerarity a El País sobre l'impacte de l'estupidesa en la nostra democràcia, la de The Economist sobre el coratge europeu per parar els peus a les denominades GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon) amb les multes dels últims dies i la nova directiva de protecció dels drets d'autor, i la del diari Le Monde sobre la nova disrupció que se'ns acosta de la mà de les anomenades tecnologies quàntiques.