L’empresa familiar en un entorn globalitzat

0

Els valors per damunt dels dividends. Si alguna cosa manifesten tenir en comú els representants de quatre de les grans empreses familiars catalanes, Raimon Grífols, Conseller Delegat Solidari de Grífols, Eloi Planes, President de Fluidra, Mariano Puig, President Emèrit de Puig i Miguel Torres, President de Bodegas Torres, és donar aquesta importància als elements emocionals.

Així, a la sessió “L’empresa familiar en un entorn globalitzat”, presidida per Xavier Cambra, President de Transmission i Editor, moderada per Josep Tàpies, Director de la Càtedra d’Empresa Familiar a l’IESE i que va comptar també amb la presència de Núria Vilanova, Presidenta i Fundadora d’ATREVIA, Mariano Puig expressa “la voluntat de transmetre, de generació a generació, un conjunt de valors ètics: la cultura de l’esforç, el gust pel treball ben fet, la recerca de l’excel·lència, el desig d’apuntar amunt i de tenir un sentit d’orgull de pertinença”, mentre que Miguel Torres continua en aquesta línia afirmant que “a part dels dividends hi ha d’haver alguna cosa més: la identitat, la preocupació pels temes de sostenibilitat, l’amor a la terra, la preocupació pel futur de la vinya…”.


Els elements emocionals, que la gent se senti orgullosa i part del projecte, l’amistat… tots ells són factors que formen part de l’equilibri que una empresa requereix.

Eloi Planes

Per la seva part, Raimon Grífols, deixa clares les seves prioritats: “m’importen els meus pacients, els meus donants de plasma i, en darrer terme, els accionistes. En definitiva fabriquem un element tan sensible com uns medicaments que porten el nom de la família”, i Eloi Planes reafirma tot el que ja s’ha dit: “A l’inversor li agrada veure que al davant de l’empresa hi ha gent amb visió de futur a mig i llarg termini. Els elements emocionals, que la gent se senti orgullosa i part del projecte, l’amistat… tots ells són factors que formen part de l’equilibri que una empresa requereix”. I conclou Mariano Puig: “Està clar que és molt important que l’empresa tingui un bon gestor de negoci. El negoci ha d’anar bé. Però també ho és que sàpigues gestionar la família. Jo sempre he intentat mantenir la família integrada i amb sentit de responsabilitat. S’ha de cuidar el negoci i fomentar l’orgull de pertànyer a la família empresària”.