La Constitució a debat

Miquel Roca Junyent

0


‘Menys’ no existeix políticament parlant. I la Constitució no serà modificada amb menys. No es pot modificar en un sentit restrictiu

Miquel Roca Junyent

Després de la sessió “El model territorial a Debat”, que va reunir els autors del document “Idees per a una reforma de la Constitució”, la sessió “La Constitució a debat”, a càrrec de Miquel Roca i Junyent, aprofundeix en els aspectes fonamentals de la problemàtica constitucional i de la seva possible reforma. I ho fa recordant els seus dies com a ponent de la Constitució del 78 (“Respecte al ‘café para todos’ he de dir que em sento totalment incapaç de negar a ningú el dret que jo reclamo per a mi”) i recalcant que “descentralitzar un Estat no és fàcil. L’establiment d’una Alemanya federal, per exemple, es va realitzar gràcies als tancs americans. En aquest cas descentralitzar era afeblir. Aquí es va fer sense tancs i sense experiència” o  incidint en la “extraordinària transformació que el país ha viscut durant aquests 40 anys. Em sap greu que es vulgui negar el passat i aquesta transformació. Això ens treu l’orgull d’haver tingut la capacitat per fer coses, abans i ara”, però assumint, també, que “hi ha hagut una evolució social que justifica la interpretació de la Constitució.


La millor expressió d’una voluntat de pacte és una Constitució.

Miquel Roca Junyent

El debat doctrinal sobre la seva flexibilitat o la seva rigidesa està obert. Per mi la seva flexibilitat es una garantia”. I, sense deixar d’esmentar la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l’Estatut (“un greu error. No es pot revisar allò que ja ha estat ratificat pel poble en referèndum. El poble tanca”), adverteix: “Allò que es va fer amb consens és molt difícil de trencar o substituir sense consens. La millor expressió d’una voluntat de pacte és una Constitució. És el pacte per excel·lència. Però si no hi ha pacte intern és molt difícil que pugui haver pacte extern.” I conclou: “No som tants com per haver de renunciar a poder entendre’ns”

  • Miquel Roca i Junyent