Després de les Midterms, quin escenari polític, econòmic i social ens espera?

0

Afirma Josep Piqué en aquesta sessió d’anàlisi de les Midterms 2018 que, en el sentit estratègic i en l’àmbit anglosaxó, hi ha un replegament, l’abandonament d’un lideratge fins ara basat en el multilateralisme i la cooperació, una reorientació real que va més enllà de la retòrica.

Des de finals dels seixanta es va establir amb la Xina una relació d’entesa davant l’enemic comú, la URSS. Això ja no és així. L’enemic estratègic dels EE. UU. és ara la Xina. L’aliança rus-xinesa és cada vegada més estreta i, com a reacció, hi ha un desinterès creixent dels EE. UU. en relació als seus aliats tradicionals. Ja no és només “America first“. És “America alone“. D’aquesta Amèrica que sembla voler aïllar-se i entotsolar-se és de la que ens parlen David Gardner, Editor Internacional del Financial Times, Jeannette Neumann, Periodista i John Prideaux, Editor per als Estats Units de The Economist.


Abans d’aquestes eleccions no ho hagués dit, però ara crec que hi ha probabilitats reals que Trump no sigui reelegit. La legitimació de l’home fort és finalment humiliant per a qualsevol demòcrata.

David Gardner

I ens dibuixen uns Estats Units on les Midterms es van considerar un referèndum i els resultats de les quals han mostrat una ciutadania tremendament dividida en les seves preferències polítiques; un vot de tot l’espectre femení cap als demòcrates que sembla ser una resposta tardana a la derrota de Hillary Clinton; un bloqueig legislatiu a causa del sistema bicameral, fins i tot en temes de consens, que serà la norma durant els propers anys; una normalització de fets i gestos que fins fa poc semblaven sorprenents…

La constatació que, tot i l’existència d’una clara diferència entre el que Trump diu i el que fa, hem de tenir present el que la gent pugui fer amb les seves paraules: les seves declaracions extremes poden impel·lir a què hi hagi altres persones que executin el seu lideratge, i és la democràcia la que ha d’estar al capdavant d’aquesta lluita contra l’actual Administració i la seva realitat paral·lela. I un vaticini de David Gardner: “Abans d’aquestes eleccions no ho hagués dit, però ara crec que hi ha probabilitats reals que Trump no sigui reelegit. La legitimació de l’home fort és finalment humiliant per a qualsevol demòcrata.”

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar