Barcelona i el seu urbanisme

Jordi Julià, Juan Carlos Montiel, Maria Sisternas i Ramón García-Bragado

0

Si hi ha una cosa que genera debat a Barcelona és l’urbanisme. Urbanisme metropolità, l’economia de l’urbanisme, o la dimensió jurídica i política del mateix.

Tots aquests aspectes es tracten a la sessió “Barcelona i el seu urbanisme” que, dins del cicle Pensar Barcelona, reuneix a Jordi Julià, Juan Carlos Montiel, Maria Sisternas i Ramón García-Bragado. Una sessió que es remunta al Pla General Metropolità del 1976 (el qual, segons Juan Carlos Montiel, “provoca una paràlisi derivada d’un respecte mític que ha de ser superada” o que, segons Maria Sisternas “és en aquests moments una pedra a la sabata que ens hem d’atrevir a canviar”) per debatre sobre aspectes de present i de futur de la ciutat i, sobretot, del seu model.


S’ha de reflexionar sobre què vol dir activitat productiva i com aquesta es reflecteix en l’urbanisme.

Jordi Julià

Com afirma Ramon García-Bragado, “Estem parlant aquí perquè no detectem un model clar. Els darrers governs municipals han governat en minoria i els temes urbanístics requereixen majories. L’instrumental urbanístic s’està abandonant”. I Juan Carlos Montiel incideix sobre aquest aspecte: “Fa set anys que disposem de l’eina de l’Àrea Metropolitana, però és necessari anar mes enllà. Això no vol dir cedir competències sinó identificar els aspectes que transcendeixen el municipi”. O, com apunta Jordi Julià, “Si volem planificar les infraestructures del segle XXI hem de tenir clar que no es poden planificar en base a estudis cost-benefici. S’ha de reflexionar sobre què vol dir activitat productiva i com aquesta es reflecteix en l’urbanisme” I reflexionar sobretot en com l’urbanisme incideix en el dia a dia del ciutadà. Perquè, como afirmava Ildefons Cerdà, citat a la sessió, “La finalitat de l’urbanisme és la felicitat de la gent”.