“Ganar el futuro”, de Joaquín Almunia

0

Joaquín Almunia repassa la situació actual i les perspectives de futur de l’europeisme i la socialdemocràcia en la presentació i sessió de debat del seu últim llibre Ganar el futuro.

I ho fa partint de la base de no concebre “una Europa amb futur que deixi enrere els valors del model social i de l’Estat del benestar, ni un socialisme democràtic que es torni nacionalista i defensiu, refugiat darrere de les seves fronteres”. Perquè després d’una crisi extremadament forta en tots els aspectes, polítics, financers i socials “el dissolvent que pot engegar a rodar el projecte europeu és una barreja de populisme i nacionalisme. Tots els populismes són antieuropeus. No tots els nacionalismes ho són, però el sobiranisme europeista és una contradicció en els termes”.


El canvi tecnològic crearà molta més por que el provocat per la globalització.

Joaquín Almunia

Un marc una mica descoratjador al qual s’afegeix la desafecció i la desconfiança, provocada “pel joc brut de criticar les institucions europees, distorsionant els nivells de responsabilitat dels governs nacionals, la qual cosa ocasiona una pèrdua de credibilitat i legitimitat que no ens podem permetre”. I també la por a un futur incert, en què “el canvi tecnològic crearà molta més por que el provocat per la globalització”. I aquestes pors afectaran sobretot a les bases tradicionals de la socialdemocràcia, una socialdemocràcia que pateix més l’impacte d’una població envellida i poc inclinada als canvis si aquests no són simplistes “

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar