Lectures en Cercle. Recull 8/9

0

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l’actualitat econòmica, política i social. 

L’Europa i l’economia que volem

Estem immersos en plena campanya electoral europea, encara que aquest fet no ocupi el top ten de les notícies ni més buscades ni més llegides. De tota manera, en alguns racons de les xarxes trobem autèntiques joies per armar un debat en condicions sobre com serà aquesta Europa després d’Angela Merkel que, per al bo i per al dolent, ha estat la líder dels últims deu anys. Un analista de primera línia de la política europea, Martin Sandbu, ens presenta en aquest vídeo als quatre candidats principals (Spitzenkandidaten) a regir la pròxima Comissió Europea, un dels pilars -juntament amb el Consell controlat pels Estats i el Parlament que triarem l’últim cap de setmana de maig- de la complexa arquitectura institucional de la UE.

L’efervescència del populisme, especialment el d’extrema dreta, és un dels temes nuclears de la campanya electoral en els diversos estats membres, de manera similar a com passa a Espanya amb Vox. En aquest sentit, resulta molt interessant l’article que al voltant d’aquesta formació política ha escrit una de les participants en la propera Reunió Cercle d’Economia, la historiadora i Premi Pulitzer Anne Applebaum, a The Washington Post. Un altre dels debats més aferrissats és el de la influència de l’economia, molt especialment de l’austeritat liderada per Merkel durant l’última crisi, en l’auge d’aquests moviments profundament euroescèptics. Dues de les grans firmes del Financial Timess’han pronunciat sobre això. Walter Munchau ha parlat directament d'”austeritat i ira política” i proposa al pròxim Parlament i a la pròxima Comissió l’elaboració de noves regles fiscals. Martin Wolf, per la seva banda, repassa en una documentadíssima anàlisi els èxits i els fracassos històrics de l’austeritat com a remei contra les crisis de deute similars a les que ha viscut Europa des de 2008. Encara sobre el populisme, França viu un apassionat debat, liderat per Le Monde, sobre una mesura per frenar el populisme de les armilles groques: ni més ni menys que la supressió de l’École Nationale d’Administration, proposada per Emmanuel Macron. Un torpede contra la principal factoria de creació de les elits franceses.

Vist el diagnòstic, les campanyes electorals serveixen per promoure solucions que puguin entrar en l’agenda de la pròxima legislatura. Paul Schmidt, secretari general del think tank ÖEGFE (Societat Austríaca per a la Política Europea), ens ha preguntat des de les pàgines d’El País quina és l’Europa que volem. I tres grans de l’anàlisi econòmica global ens posen sobre la pista de l’Europa que hauríem de voler: Joseph E. Stiglitz ens diu que necessitem una economia lliure del fonamentalisme del mercatDani Rodrik introdueix un nou concepte que explica moltes coses com és el “dualisme productiu“, i Raghuram G. Rajan, exgovernador del Banc de l’Índia, ens presenta el debat latent als Estats Units sobre la necessitat d’una nova legislació antitrust contra els nous gegants tecnològics, molt en la línia de l’actuació de la Comissió que ha presidit Junker.

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar