Lectures en Cercle / Recull 17/19

Al final, sempre hi ha acord

    0

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d’actualitat econòmica, política i social.

Al final, sempre hi ha acord

El que semblava impossible, es va fer realitat la setmana passada. Després de mesos de negociacions, la Unió Europea i Boris Johnson van anunciar in extremis un acord per a la sortida ordenada de la Gran Bretanya de la Unió Europea. Tot indicava que ens acostàvem a un final feliç fins que el Parlament de Westminster va sol·licitar més temps per estudiar l’acord abans d’aprovar-lo. Wolfgang Münchau, analista d’afers europeus, apunta en un article al Financial Times que, arribat el cas, Brussel·les preferirà cedir aquesta pròrroga a canvi d’una sortida acordada. Una pròrroga que el primer ministre britànic, en campanya electoral, insisteix en evitar. Des d’una altra perspectiva, Ignacio Molina indica que l’acord aconseguit entre Londres i els 27 anticipa la debilitat futura del Regne Unit en l’escenari internacional.

A l’altre costat de l’Atlàntic, Estats Units segueix immers en el que podria ser primer impeachment de la seva història. Un Trump assetjat ha optat per endurir el seu discurs per intentar evitar-ho, com apunta Paul Krugman. L’analista nord-americà dictamina que aquesta estratègia tampoc li està funcionant a l’excèntric president, a qui volen castigar fins i tot els seus correligionaris del Partit Republicà per les oportunitats econòmiques que els ha fet perdre. A més, les seves posicions en la política internacional tampoc l’ajuden. Ha convertit les sancions econòmiques en una eina per entrar en guerra, comercial, amb mig món, com explica Philip Stephens, que l’acusa d’optar sempre per la sanció abans que pel diàleg. Tot indica que el president ha estat sensible a algunes d’aquestes crítiques i ha anunciat un imminent acord amb la Xina per restablir la pau comercial. Un fet que Martin Sandbu considera un primer indici que la classe política, després de tants deliris, està disposada a impulsar de nou el creixement econòmic.

On també caldrà diàleg és a Catalunya. Le Monde ha dedicat dos articles de fons a la sentència del Tribunal Suprem que condemna als encausats pel ‘Procés’. En el primer, critica l’Estat per la judicialització del problema i al president Quim Torra per estimular el conflicte social i els convida a sortir del punt mort en què estan. En el segon, insisteix en què la sortida a la situació actual ha de ser dialogada, en la línia de la Nota d’Opinió del Cercle d’Economia. Fa uns mesos, també semblava impossible que el brexit o la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units acabés en un acord.

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar