Lectures en Cercle. Recull 6/19

0

El Cercle d’Economia us ofereix quizenalment lectures sobre temes de l’actualitat econòmica, política i social   

Després de Trump y del ‘brexit’

El pas de l’equador del mandat presidencial de Donald Trump permet prendre una mica de perspectiva sobre el llegat del mandatari. Joseph Stiglitz ha publicat un extens article en què analitza l’impacte profund del lema electoral que Trump pretén portar a la pràctica: “Make America Great Again”. Observa Stiglitz que Trump ignora les bases reals de l’economia americana que es troben a La riquesa de les nacions, el llibre que Adam Smith va escriure el 1776. La professora de la Cambrige University, Diane Coylefa extensius els mals que Stiglitz atribueix a Trump al conjunt de les economies desenvolupades, i proposa una reforma de les polítiques públiques perquè el creixement torni a traduir-se en benestar.

Un dels articles més suggerents de la quinzena és el d’Anatole Kaletsky, analista de Gavekal Dragonomics i autor de Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy,en el qual pronostica que la pròrroga del ‘brexit’ es convertirà en una seqüència infinita d’acords de transició “temporals” que saciaran les ànsies dels britànics que volen marxar i milloraran les expectatives de creixement econòmic tant a Gran Bretanya com al conjunt d’Europa. Un pronòstic molt menys optimista és el de Philip Stephens, des del Financial Timesque augura un ‘brexit’ dur i un renaixement del nacionalisme anglès.

Encara sobre Europa, els mercats financers després de la crisi i els equilibris territorials, s’han publicat tres perles per completar les lectures de la quinzena: Martin Wolf sobre la Xina, la setmana de la cimera amb la UE; Gillian Tett, convidada a la XXXV Reunió Cercle d’Economia, que ha desgranat com els mercats financers han canviat de patrons des de la crisi del 2008; i Antón Costas, que ha escrit una peça de profunditat a La Vanguardia que porta per títol “Prosperitat per a tothom”.

I, finalment, en clau interna, el President Brugera ha tornat a insistir en la proposta del Cercle per millorar l’autogovern de Catalunya i el funcionament del model territorial, destacant en el XXI Fòrum Expansión que “No hi pot haver repartiment de competències sense lleialtat”.